2019

Viljandimaa kodanikeühenduste tänupäev 2019

Selleaastane kodanikuühenduste tänupäev toimus 27.novembri pärastlõunal Villem Reimanni nimelises Kolga-Jaani rahvamajas. Sündmus viidi ellu Kolga-Jaani Maanaiste Seltsi naiste suure abiga. Kohal oli 35 MTÜd, ligikaudu 100 inimest

AASTA TEGU 2019

Pumptrack trikiraja Viljandi Lastepargis, Viljandi Rotary klubi
Viljandist on saanud trikiratturite Meka ja seda tänu Viljandi Rotary klubi julgele peale hakkamisele, kes võttis nõuks asja vedama hakata. Nähti vajadust, tuli lahendus, mis nõudis küll suur rahakotti, kuid õnneks on Viljandis palju avatud südamega ettevõtjaid ja asutusi, kes kõik oma rahalise toetusega asjale hoogu andsid. Nüüd on Viljandis koht, kus igas vanuses noored saavad aktiivselt aega veeta. Pargis saab sõita rula, trikiratta, tõukeratta või tavalise maanteerattaga



RAHVALEMMIK 2019

Urissaare Kantri, MTÜ Eesti Identiteedi ja Kultuuri Koda
Sellel aastal toimus Urissaare Kantri juba viiendat korda. Selle aasta kordaminekuks saab pidada seda, et järjest tuleb ettevõtmisega kaasa kohalikke elanikke, kes kõik saavad kogeda mis tähendab sünergia ja sellest tekkiv hea tunne. Läbi selle sündmuse on piirkond saanud uue hingamise, noored tahavad koos tegutseda ja nad on uhked oma koduküla üle. Positiivne uudis oli, et piirkonda on kolinud ka üks pere, kes tõi põhjusena välja just ägeda kogukonna, kuhu tahetakse kuulda.


Ülevaate toimunust annab Merle Saviauk, Kolga-Jaani Maanaiste Seltsi'st

Üritus toimus Kolga-Jaanis esmakordselt ja selleks puhuks oli kohalik Maanaiste Selts loonud rahvamajja eriliselt looduslähedase ning pisut isegi esoteerilise atmosfääri, mida toonitas saalis kasutatud naturaalsetest elementidest ruumikujundus, küünlavalgus  ning  võimendasid  kohale kutsutud esinejad. Muusikalis-luulelist  mõtisklust  pakkusid Kristiina Ehin ja Silver Sepp,  seostest inimese, looduse,  kuu ja loomariigi vahel kõneles tuntud kohalik shamaan Helve Tamm-Huttunen. Publiku üllatuseks pakuti võimalust osaleda kohapealses loosimängus, mille auhinnaks oli lõõgastav-rahustav  naturaalsete  õlidega kätemassaaz ning soovijatele ka käte savimask, mille üheks komponendiks siitsamast Kolga-Jaani lähedasest  Parika rabast pärit turvas. Kogu protseduur leidis aset sealsamas peosaalis mõnusalt sisse seatud nurgakeses, kus säilis ülevaade ka saalis toimuvast. Võimalust olid ühtviisi aktiivsed kasutama nii mehed kui naised.

Külalistele pakuti ka kehakinnitust maitsvate suupistete ja salatite näol, mis valmistatud rahvamaja perenaise Helgi Nurme juhendamisel  ning ürituse lõppakordina toodi sisse suurepärane kohupiima/puuvilja tort, mis rahvapoolse  tagasiside põhjal kõikidele erakordse maitseelamuse pakkus.

Kohale oli tulnud 35 MTÜd, ligikaudu sada ettevõtlikku inimest üle kogu Viljandi maakonna, alustades päris noortest koolitüdrukutest kuni väärikas eas vanadaamide ja -härradeni  välja. Saalis oli tunda tugevat eluenergiat, mis peegeldus ettevõtlike kodanike  rõõmsaist silmist. Need inimesed teavad, kuidas ideest saab tegu ja nemad ei pea arvet sealjuures panustatud aja- või töötundide osas. Tulemuseks on suurepärane kodanikualgatus ja koostöö, millest võidavad kõik. Ära märkimist leidsid 15 tegu, lisaks veel „Aasta tegu" auhind ning „Rahvalemmiku" auhind.  Tunnustuse  andsid koos väikse kingitusega üle kohalikud piirkonna juhid: Evelyn Härm Põhja Sakala vallast, Ene Saar Viljandi vallast, Dimitri Orav Mulgi vallast ja Jaanika Toome.

 

 

Tänupäeva läbiviimist toetasid Kodanikuühiskonna Sihtkapital ja Viljandimaa Omavalitsuste Liit